2011 m. kovo 29 d., antradienis

Plikyta kvietinė duona

Duona mūsų namuose niekada nebuvo svečias. Ją valgom visokią. Juodą ,baltą, keptą, apkeptą... Ir vis su vyru prisimename TĄ duoną. Iš vaikystės. Jos kvapą, didumą, šilumą...


Taip duona atėjo ir į mano orkaitę. Iš pradžių paprasta, be raugo, vėliau jau ir "išstovėjusi".


Receptukas:
1,75l verdančiu vandeniu užplikyti:
4 valgomus šaukštus kvietinių miltų
1-3 valgomus šaukštus kmynu
1 valgomas šaukštas druskos
2 valgomi šaukštai cukraus

Viska išmaišyti ir laukti kol pravės,tada supilti „senąjį“ raugą ir laikyti 1 ar 2 paras.
Po išlaikymo įdėti vieną stiklinę cukraus, išmaišyti, atsipilti raugą kitam kartui, sudėti kvietinius miltus (iki 2kg) jei norisi galima pridėti priedų (sezamo sėkų, saulėgrąžų, razinų...), palaikyti 10val. ir kepti. 



Duonytė pjauta dar karšta. Kantrumas mūsų šeimoje retai pasirodantis bruožas :) 
O išmokusi kepti duoną orkaitėje, ir palyginusi su nekartą ragauta duonkepėje kepta nusprendžiau – duonkepė man visiška inereikalinga.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą