Taigi, TORTAS. Labai išgirtas ir atrodo ganėtinai populiarus. Vėlgi, turbūt dėl to ir tikėjausi kažko daugiau :) Rašau receptą, o jame šiek tiek paliksiu komentarų ir nuo savęs... O kadangi tai pirmasis mano rimtas tortas, tai supratau, kad tortai ir "kepimas" mažai ką bendro turi :)
Reikia:
Karameliniams biskvitams- 2 kiaušinių
- 2 puodelių (330 g.) kvietinių miltų
- 1 puodelio (200g.) cukraus
- 1/2 skardinės “Rududu” masės (200g.) (arba virto kondensuoto pieno)
- 1 puodelio grietinės
- 1 a. šaukštelio nugesintos sodos
- 100 g. juodojo šokolado
- 50 ml. pieno
- 400 ml. plakamosios grietinėlės
- 1,5 v. šaukšto cukraus
- 2/3 skardinės “Rududu” masės
- 100 g. minkšto sviesto
- 100 g. kepintų kapotų žemės riešutų
- 5 v. šaukštų cukraus
- 2 v. šaukštų vandens
- 250 ml. plakamosios grietinėlės
- 1/3 stiklinės vandens
- 1 a. šaukštelio cukraus
- 1 v. šaukšto amaretto
Gaminam:
Biskvitams visus produktus suplakite iki vientisos masės. 1/2 normos supilkite į tortinę išklotą sviestiniu popieriumi ir kepkite 180°C orkaitėje apie 15 minučių. taip pat iškepkite ir antrą biskvitą iš likusios tešlos .Atvėsusius biskvitus perpjaukite pusiau, gausite 4 biskvitus.
Gaminant biskvitus perdegė mano "mikseris", tad masėje liko šiek tiek gabaliukų Rududu kremo. Bet, kadangi Jokūbas vieno biskvito man nematant paragavo, įsitikinau, kad šitie gabaliukai visko negadina :) Grietinės puodelio buvo kiek mažoka. Aš pridėjau gerus du šaukštus, o paskui kituose šaltiniuose užmačiau parašyta, kad grietinės ir 300ml. drąsiai galima dėti. Be to, vienas biskvitas nelygiai iškilo. Ech...
Grietinėlės kremui išplakite iki standumo grietinėlę su cukrumi ir padėkite į šaldytuvą.
Karameliniam kremui išplakite kambario temeratūros sviestą iki purumo, po to sumaišykite su “Rududu” mase. Jei masė kietoka, pakaitinkite skardinę vandens vonelėje.
Galiausiai sudėkite pakepintus, smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite.
Čia šiek tiek susierzinau, dėl netikslaus Rududu kiekio. Jetau, gi tos skardinės gali būti visai skirtingos. Taigi nuo naujo indelio buvau nukabinusi gerus 2 šaukštus, tad visą likutį šitam kremui ir sudėjau.
Biskvitų sulaistymui sumaišykite vandenį su cukrumi, kad ištirptų ir pagardinkite amarettu. Galima sulaistyti tik su saldintu vandeniu, kava ar likeriu.
Kilo rimtas klausimas, kaip tuos biskvitus laistyti :) Teptuku, man darbas vyko nelabai sklandžiai, purkštuvėlio jokio tokio neturiu. Tad atkirpau gabalėlį naujos paprastos kempinės, ir ja "štampavau" biskvitus. Šitaip man viskas gavosi puikiai.
Ganašui reikia cukrų sumaišyti su vandeniu ir užvirinti, sumažinkite ugnį ir virkite kol cukrus pradės ruduoti, tik nesudeginkite! Man jis pradėjo tamsėti po 3-4 minučių. Tuo tarpu pašildykite grietinėlę. Kai pradės cukrus tamsėti maišant plona srovele supilkite grietinėlę. Imkite didesnį puodelį ir būkite atsargūs, nes labai putos. Masę gerai atvėsinkite ir išplakite iki standumo.
Va čia išsidūriau :) Pirkdama grietinėlę nudžiugau pamačiusi, kad yra reikiamas kiekis. 250 ml. ir čiupau. Kremas nesigavo. Nusprendžiau, kad gal per mažai sukaitinau cukrų. Išsiunčiau vyrą į parduotuvę ir pabrėžiau, kad grietinėlės kaip tik yra pakeliuose po 250 ml. Liepiau paimti du :D :D :D Ir vėl nesigavo. Nesiplakė man ta gerai atšaldyta masė, dėjau ir standiklio... Ir tik tada pažiūrėjau kokio riebumo grietinėlė :D
Taigi, nusipirkau riebios grietinėlės ir masė susiplakė puikiai. BET... kitą kartą jai nebeskirsiu laiko. Nežinau, gal perplakiau, gal... Kol šviežia, ji skani, bet paskui skonis tapo tarsi sviesto.
Kai visi kremai paruošti belieka surinkti tortą.
Į formą dėkite biskvitą, sulaistykite paruoštu sirupu.
Aptepti tirpintu šokoladu.
Užtepkite pusę grietinėlės kremo.
Dėkite antrą biskvitą. Jį taip pat sulaistykite.
Ant viršaus užtepkite tirpintu šokoladu bei sudėkite visą karamelinį kremą.
Dėkite trečią biskvitą, sulaistykite ir aptepkite tirpintu šokoladu.
Užtepkite likusį grietinėlės kremą.
Dėkite ketvirtą biskvitą, sulaistykite ir aptepkite paruoštu ganašu.
Saviškį "puošiau" sijodama ant jo kakavą :)
Recepto šaltinis
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą